Renovaties

Na jarenlange ervaring kunnen we wel zeggen dat de Tsjoenders kunstenaars zijn in het renoveren.  Renoveren is iets waar we met liefde aan werken, eer aan een gebouw doen.

Elk renovatie project pakken we met respect aan.

Ook voor historische gebouwen is het mogelijk om duurzaam te renoveren. Door hun aantal en vaak hoge energieconsumptie is hier relatief meer rendement te halen dan bij nieuwbouw.
Gebouwen vertellen verhalen. Een boerderij uit 1850 heeft de melkbussen nog met de hand zien vullen en de kinderen de staarten van de koeien zien wassen. Of soms onderduikers zien verstoppen op de hooizolder en de boerenmeid de schapen zien melken.
Het vergt dan ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel om met deze gebouwen aan de slag te gaan. Welke elementen wil je bewaren welke moeten bewaard worden gebleven. Hoe behoudt je de oorspronkelijke uitstraling maar zorg je tegelijk dat de eventuele nieuwe invulling leefbaar of werkbaar wordt. Het op de juiste manier schrijven in het geschiedenis boekje van deze gebouwen is het mooiste wat er voor ons op bouwgebied bestaat.
Ook zijn er boerderijen die in de loop van de tijd zijn aangetast. Denk daarbij aan nieuwe aangebrachte dakbedekkingen, goten, kozijnen, etc. Wij houden van restaureren. Dus het vervangen van louter een dak van de boerderij door nieuwe dakpannen komt bij ons niet voor. Het is juist zo mooi om hierbij goed te kijken naar de historie van dit pand.
Welke kleur dakpan hoort bijvoorbeeld op het voorhuis en welke bedekking op de schuur. Zaten er van oorsprong bakgoten of mastgoten om? Was de dakkapel voorzien van timpaan of juist niet. Vragen waar wij antwoorden voor zoeken alvorens te starten met de werkzaamheden. Voor ons is het beste resultaat dat na de werkzaamheden een voorbijganger niet ziet dat het dak is vervangen, het moet dus kloppen.

Gebouwen vertellen verhalen

         Wil jij luisteren? Wij in ieder geval wel.