De historie van de Timmermantsjoender

In 2001 is eigenaar Johan Timmermans gestart met De Timmermantsjoender. Het bedrijf was toen gevestigd in de woonboerderij van zijn ouders. Vanuit de schuur, waar zich de houtbewerking machines bevonden, werden de o.a. kozijnen, tafels en deuren vervaardigd. De eerste jaren heeft Johan voornamelijk op eigen houtje alle verbouwwerkzaamheden verricht. Klussen zoals het verbouwen van badkamers het plaatsen van dakramen en het vervangen van deuren waren de meest voorkomende werkzaamheden die werden uitgevoerd.

In 2003 is het bedrijf verhuisd naar een nieuw gebouwde bedrijfsloods en woning op het industrieterrein in Garyp. Door deze keuze kon het bedrijf groter groeien. Ook in aanzien werden hierdoor sprongen gemaakt. Zo kon in 2006 ons eerste personeelslid verwelkomt worden. De werkzaamheden werden uitgebreid. Grotere verbouwingen, aanbouw/ verbouw, werden bijgevoegd in de orderportefeuille . Veel voorkomende werkzaamheden werden nu aan onderaannemers uitbesteed. Zo werden nu werkzaamheden zoals het leggen van cement dekvloeren, tegelzetten, metselwerk uitbesteed aan derden maar wel onder de vlag van De Timmermantsjoender. Door grotere projecten kwam er continuïteit in het bedrijf . En kwamen er in de loop van 2006 - 2009 nog 3 vaste personeelsleden bij.

In 2010 is De Timmermantsjoender weer verhuisd. Nu naar de voormalige melkfabriek "CZ de Eendracht" in Garyp. Dit pand wat zijn oorsprong in de melkindustrie heeft werd al 40 jaar gebruikt als appendage fabriek voor de zuivel- en levensmiddelen industrie. Het maken van kranen en afsluiters waren de producten die hier werden gemaakt. De oude melkfabriek zal door De Tsjoenders, zo blijkt, weer een nieuwe functie krijgen. Eerst zal het dienen als timmerwerkplaats en voor de opslag van de bouwmaterialen. Inmiddels is de melkfabriek herbestemd tot woon-zorgcentrum. De plaatselijke huisarts heeft er zijn praktijk maar ook een kapsalon, zorgkantoor, peuterspeelzaal en kinderdagverblijf behoren nu tot haar gebruikers. Daarnaast zijn er 7 woningen in gerealiseerd. 

Na de ontwikkelingen en het succes van de melkfabriek zochten we weer een nieuwe uitdaging. Deze hebben we gevonden in een boerderij in Garyp. De boerderij, ooit getekend door architect W.C. de Groot, is herbestemd tot meerdere woningen. Zo ontstond er een goeie basis en "melkkoe" voor deze boerderij voor de komende 100 jaar en daarmee het behoud van dit gemeentelijk monument. Meer informatie hierover vind u in het menu Timmerwerken (onder afgeronde werken)

Eind december 2016 hebben we een kerk aangekocht in Jirnsum. De kerk verdiend een passende herbestemming volgens ons. We hebben gezocht naar de mogelijkheden en zijn tot de conclusie gekomen dat deze het beste herbestemd kan worden tot 1 luxe woning. Wij weten zeker dat de toekomstige bewoner(s) een unieke woning zullen krijgen met een zeer rijke historie.  Mocht u belangstelling hebben dan kunt u met ons contact opnemen.

Eind 2017 hebben we een boerderij gekocht in Oentsjerk. In deze boerderij bouwen we 5 nieuwe woningen, elk met eigen tuin op het zuiden! Deze woningen zullen op termijn worden verkocht. Via het menu boerespul 2.0 ziet u de ontwikkelingen.

........................(vanaf eind 2017 zoekende naar nieuwe uitdaging!)...........................

Dan nog even dit.. Er wordt ons vaak gevraagd waar de naam De Timmermantsjoender vandaan komt en wat Tsjoender betekend. Hiervoor zijn een paar redenen. Oprichter Johan Timmermans erkende een deel van zijn achternaam in dit woord welke is bedacht door de Friese troubadour Piter Wilkens (http://www.piterwilkens.frl/). Piter heeft een liedje geschreven genaamd "De Timmermantsjoender". De betekenis van het fryse woord Tsjoender = tovenaar.